Zbiorniki do leżakowania to produkty wykorzystywane podczas dojrzewania wytworzonego alkoholu. Idealnie sprawdzają się zarówno w półprzemysłowych zakładach rzemieślniczych, jak i dużych fabrykach produkujących alkohol na skalę przemysłową. Bogaty wybór rozmiarów i pojemności pozwala dopasować zbiornik do wielkości produkcji.
Zbiorniki do leżakowania firmy Moeschle
Jako firma z wieloletnim doświadczeniem w dostarczaniu na rynek niezawodnych zbiorników do leżakowania oferujemy Klientom najwyższej jakości produkty wykonywane z użyciem starannie wyselekcjonowanych materiałów. Do ich produkcji używamy wysokogatunkowej stali nierdzewnej pochodzącej od sprawdzonych dostawców. To tworzywo o ponadprzeciętnej wytrzymałości i odporności na uszkodzenia. Nie wchodzi w reakcję z żywnością, dzięki czemu przechowywane wewnątrz wino nie traci walorów smakowych. Nie zmienia się również jego kolor, co ma duży wpływ na wartość końcowego wyrobu.
Każdy zbiornik wewnątrz jest polerowany, co zapobiega osadzaniu się kamienia winnego oraz zanieczyszczeń. Szlifowanie spoin ogranicza chropowatość i sprawia, że powierzchnia zbiorników charakteryzuje się dużą gładkością. To z kolei ułatwia ich czyszczenie i okresową konserwację. Przekłada się również na efekt wizualny. Nasze produkty prezentują się niezwykle estetycznie.
Jak wybrać odpowiedni zbiornik do leżakowania?
Wybór zbiornika do leżakowania wina zależny jest przede wszystkim o ilości produkowanego alkoholu. Właściciele niewielkich winiarni powinni postawić na produkt o mniejszej pojemności. W tym przypadku dobrze sprawdza się zbiornik standaryzowany mieszczący 50-100 litrów. Przy produkcji wysokonakładowej lepszym wyborem są tradycyjne zbiorniki o pojemności kilku tysięcy litrów. Modele tego typu usprawniają proces wytwarzania trunku, a dodatkowo umożliwiają bezpieczne przechowywanie alkoholu przed butelkowaniem.