projekt UE

Tankofermentatory CKT

Dzisiaj prawie cały proces fermentacji brzeczki i dojrzewania piwa w browarach odbywa się w tankofermentorach. Metoda ta polega na pionowym ustawieniu cylindrycznego zbiornika zakończonego u dołu stożkiem a u góry przykrytego wyobloną pokrywą. Zbiorniki CKT wyposażone są w wielosekcyjne systemy chłodzenia pozwalające na efektywną kontrolę temperatury oraz kontrolowaną sedymentację drożdży w procesie fermentacji.

Ważne jest aby część stożkowa tanku posiadała idealną gładkość aby zapobiec osadzaniu się drobnoustrojów, które mogą zakłócić fermentację. Ogromną role odgrywają tutaj również urządzenia pomiarowe np. takie jak: czujniki temperatury, wskaźniki ciśnienia, wskaźniki stanu napełnienia.

Wielosekcyjne płaszcze chłodzące wykonane są w technologii spawania laserowego co gwarantuje niezawodność i powtarzalność – system wielosekcyjnego układu chłodzenia pozwala na uzyskanie powtarzalnego procesu fermentacji. Fermentacja w zbiornikach CKT ma same plusy, zapewnia bezpieczeństwo biologiczne, skrócony czas fermentacji, mniejsze straty piwa, łatwość mycia a także możliwość sterowania temperaturą procesu fermentacji.

Formularz zapytania

Zapraszamy do współpracy. Oferujemy bogate spektrum zbiorników i urządzeń procesowych, a także usługę kompleksowego wykonawstwa.

Skip to content