Wykorzystanie zbiorników aseptycznych przy produkcji soków NFC
Podczas produkcji artykułów przeznaczonych do konsumpcji niezwykle ważne jest przestrzeganie ścisłych zasad higieny. Dotyczy to również soków NFC, czyli powstających bezpośrednio z owoców i warzyw, a nie otrzymywanego z nich koncentratu. Z uwagi na to wielu przedsiębiorców decyduje się na inwestycję w wysokiej jakości zbiorniki aseptyczne, zapewniające bezpieczne przechowywanie żywności poddawanej wyjałowieniu i pasteryzacji.
W jakich zbiornikach najlepiej leżakuje i dojrzewa wino?
Leżakowanie, określane również jako dojrzewanie, wina to długotrwały proces odpowiadający za powolne utlenianie oraz estryfikację trunku. Aby leżakowanie było skuteczne, niezbędny jest prawidłowo dobrany zbiornik, w którym wino dojrzewa. Rodzaj użytego zbiornika ma bowiem decydujący wpływ na jakość produktu końcowego. W jakich zbiornikach najlepiej przechowywać wino? Zapraszamy do lektury dalszej części naszego artykułu.