Choć pojęcie „zbiornik procesowy” może nie być powszechnie znane, jego zastosowanie w przemyśle jest nieocenione. Każdego dnia tysiące zbiorników tego rodzaju wpływa na różnorodne dziedziny życia, od produkcji żywności po przemysł farmaceutyczny. Jak dokładnie działają te zbiorniki? Jakie są ich najważniejsze cechy i jak można je wykorzystać w różnych branżach? Zapraszamy do lektury.
Branża mleczarska korzysta z wielu zbiorników o różnych funkcjach – od przechowywania świeżego mleka, przez utrzymanie solanki do produkcji serów, aż po koagulację serwatki. W tym artykule przyjrzymy się bliżej zasobnikom, które są nieodzownym elementem sektora mleczarskiego. Zapraszamy do lektury dalszej części wpisu.
Przemysł farmaceutyczny i kosmetyczny dynamicznie się rozwijają. Konkurencja na rynku wymusza na przedsiębiorcach poszukiwanie coraz to nowszych rozwiązań technologicznych. Wykorzystanie zbiorników ciśnieniowych w tych branżach jest obecnie kluczowe dla efektywności produkcji oraz utrzymania najwyższych standardów jakości. Jak firmy z obu sektorów korzystają z tego typu zbiorników? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w dalszej części naszego […]
Produkcja koncentratów z owoców i warzyw to złożony proces przeprowadzany na specjalistycznych liniach produkcyjnych. W dzisiejszym artykule wyjaśnimy, jak działają nowoczesne linie oraz prześledzimy cały proces wytwarzania koncentratów przez firmy z branży spożywczej. Zapraszamy do lektury dalszej część wpisu.
Stacjonarne zbiorniki wielkogabarytowe charakteryzują się bardzo dużą pojemnością, mogącą dochodzić do kilku milionów litrów. Ze względu na swoje gabaryty umożliwiają magazynowanie ogromnych ilości cieczy, paliw, chemikaliów czy innych substancji wykorzystywanych w przemyśle. W dzisiejszym artykule przedstawimy przegląd zastosowań zbiorników wielkogabarytowych. Zachęcamy do lektury.
Prowadzenie działalności zajmującej się przetwórstwem owoców i warzyw wymaga inwestycji w wysokiej jakości zbiornik do magazynowania otrzymanych koncentratów. Wybór właściwego zbiornika do przechowywania jest bardzo ważny z perspektywy jakości produktu końcowego. Dlatego też należy zwracać na to szczególną uwagę. Jakie zbiorniki sprawdzają się w tym najlepiej? Zapraszamy do lektury dalszej części przygotowanego artykułu.
Podczas produkcji artykułów przeznaczonych do konsumpcji niezwykle ważne jest przestrzeganie ścisłych zasad higieny. Dotyczy to również soków NFC, czyli powstających bezpośrednio z owoców i warzyw, a nie otrzymywanego z nich koncentratu. Z uwagi na to wielu przedsiębiorców decyduje się na inwestycję w wysokiej jakości zbiorniki aseptyczne, zapewniające bezpieczne przechowywanie żywności poddawanej wyjałowieniu i pasteryzacji.
Leżakowanie, określane również jako dojrzewanie, wina to długotrwały proces odpowiadający za powolne utlenianie oraz estryfikację trunku. Aby leżakowanie było skuteczne, niezbędny jest prawidłowo dobrany zbiornik, w którym wino dojrzewa. Rodzaj użytego zbiornika ma bowiem decydujący wpływ na jakość produktu końcowego. W jakich zbiornikach najlepiej przechowywać wino? Zapraszamy do lektury dalszej części naszego artykułu.